Hond stinkt uit zijn bek? | 10 Tips slechte adem hond!

Oorzaken, oplossingen en middelen tegen slechte adem bij honden.

Tandvleesontsteking bij honden? | Dit kun je doen!

tandvlees ontsteking hondTandvleesontsteking hond

Tandvleesontsteking bij honden is de meest geziene klacht bij de dierenarts. Er worden aan de lopende band gebitssaneringen toegepast. Dierenartsposten draaien bijna volledig op tandsteenverwijdering bij honden. De rest lijkt bijna wel bijzaak. Dit alles komt vooral doordat niet alle eigenaren goed op de hoogte zijn van het belang van tandenpoetsen bij honden. Hondenbaasjes zijn nog steeds van mening dat tandverzorging bij honden onnodig is, omdat wilde dieren hun tanden ook niet poetsen. Uit recente cijfers komt naar voren dat slechts 2% van de baasjes aandacht besteed aan tandenpoetsen bij honden en daar gaat dus iets faliekant verkeerd. Lees in dit artikel waarom. 

 

Hoe ontstaat een tandvleesontsteking bij honden?

De hondenvoeding van tegenwoordig is meestal hapklaar en plakkerig, waardoor honden amper genoodzaakt zijn tot kauwen. Met deze vorm van voeding vindt er geen schurende reiniging plaats langs de tandvleesranden. Met als gevolg dat tandplak zich kan hechten op de tanden, maar ook langs de tandvleesrand. Tandplak is een verzameling van creviculair vloeistof, dode cellen, slijm, fosfor, voedselresten, bacteriën en ontstekingsmoleculen. In deze fase is tandplak nog eenvoudig weg te poetsen met een borstel. Wanneer tandplak blijft zitten en lang genoeg in contact komt met speeksel, raakt het verhard. Verhard tandplaque noemen we ook wel tandsteen. Gemineraliseerd plaque op de tanden geeft de tand een ruwe oppervlakte. Dit trekt helaas nog meer bacteriën aan. Deze bacteriën gaan het tandvlees infecteren waardoor het ontstoken raakt. Een tandvleesontsteking bij honden doet pijn, waardoor honden soms maar één kant kunnen kauwen.

 

Gingivitis behandelen

Een ontsteking van het tandvlees heet ook wel gingivitis en kun je in den beginne nog prima oplossen door aandachtig te poetsen, en dan bij voorkeur met een elektrische borstel. Wanneer je een ontsteking links laat liggen zal ook botweefsel worden aangevreten en kunnen uiteindelijk gebitselementen aangetast worden. In dit stadium spreken we van parodontitis of alveolitis. Omdat bacteriën in deze fase blijvende schade aanrichten aan het parodontium moet dit ten alle tijden worden voorkomen. Dat kun je realiseren met de volgende middelen.

 

Middelen tegen tandvleesontsteking hond

Met behulp van een aantal tools kun je de tanden van een hond schoonmaken. Poetsen met een elektrische tandenborstel heeft het meeste effect. Dus liever niet met een vingerborsteltje of doekje. De ZooTooth is een uitstekend wapen hiervoor. Een van de lekkerste en effectiefste tandpasta’s voor honden is de Lickies van Orapup. Met deze lickies kun je ook de tong schoonpoetsen. Slechte ademgeur kun je te lijf gaan met Orapup en de Orapup bristle. Tandsteen zou je kunnen wegschrapen met een speciaal krabbertje. De AE Dogz scaler is hiervoor speciaal ontworpen. Oók kauwspeeltjes kunnen meehelpen in de gebitsreiniging. De Tooth Dumbbell is speciaal ontworpen voor het verwijderen van tandplak tijdens het kauwen.