Hond stinkt uit zijn bek? | 10 Tips slechte adem hond!

Oorzaken, oplossingen en middelen tegen slechte adem bij honden.

Zelf het hondengebit reinigen? 4 beste middelen en tips!

Gebitsverzorging bij honden op 3 manieren

tandplak hond

Zelf het hondengebit reinigen

Om uw hond te voorzien van een schoon en pijnloos gebit kun je 3 verschillende reinigingstechnieken toepassen. Mechanisch reinigen, enzymatisch reinigen en tongreinigen. Deze laatste methode is het minst effectief. Tanden poetsen met een speciale tandpasta heeft altijd de voorkeur in de strijd tegen tegen tandsteen, ontstoken tandvlees, tandplak en stinkende beklucht.

 

 

1: Mechanische reiniging

Mechanische reiniging is tandreiniging door middel van een schurende beweging. Dit kan op velerlei manieren zoals met een tandenborstel, tandsteenkrabber, kauwsticks, harde brokken of kauwspeeltjes. Omdat de afstand tussen de tanden vaak groot genoeg is, zijn tandenstokers niet direct nodig.

 

1.1 Tandenpoetsen

tandenpoetsen

tandenpoetsen

Niets is zo effectief tegen tandplaque bij honden als tandenpoetsen met een speciale hondentandenborstel.

Een paar keer per week het gebit reinigen met een tandpasta op basis van OxyGene beschermt uw hond tegen nare gebitsproblemen.

Gebruik bij voorkeur de Zootooth borstel. Dit is door zijn handige vorm en design, onomstotelijk de effectiefste reinigingstool.

Deze tandenborstel wordt door honden snel gewaardeerd én geaccepteerd. Lees hier hoe je poetsen het beste kunt aanleren bij honden die tegenstribbelen en hier alles over de Zootooth borstel.

 

 

 

1.2 Tandsteenkrabber

Scaler voor honden

Scaler voor honden

Veel honden hebben al snel last van tandsteen. Eenmaal gevormd tandsteen zorgt ervoor dat de tand ruwer wordt. Aan een ruwe tand gaan nog meer bacteriën hechten. Uiteindelijk leidt dit tot een flinke ontsteking, waar uw hond veel last van heeft. Tandsteen kun je eenvoudig zelf verwijderen met een krabbertje. Lees hier meer over zelf verwijderen van tandsteen met een scaler of tandenkrabber bij honden. Eenmaal gevormd tandsteen is niet op te lossen met een tandpasta of mondwater. Mondwaters en tandpasta’s die het bestanddeel Oxygene bevatten kunnen daarentegen wel de vorming van tandsteen remmen. (Tip: OxyFresh Pets) 

 

1.3 Kauwproducten

Ook kauwmiddelen, kauwsticks en kauwspeeltjes hebben een schurend effect langs de tanden en kiezen, maar werken lang niet zo effectief als een tandenborstel. Een hond kan zijn gebit nooit zelf helemaal schoonkauwen. Op veel plaatsen blijven plakresten achter. Goed kauwen helpt overigens wél mee in het schoon houden van het gebit. Lees hier wat de beste kauwmiddelen en kauwsticks zijn voor honden.

 

2: Enzymatische reiniging

oplossing slechte adem hondJe kunt een mondwater gebruiken om de stinkende mondgeur van uw hond te neutraliseren. De meeste mondwaters werken enkel maskerend en helpen daarom voor slechts enkele minuten. Mondwaters op basis van OxyGene, ook wel actief zuurstof genoemd, bestrijden óók de bacteriën die stinkende geuren produceren. Oxygene is in Nederland verkrijgbaar onder de naam OxyFresh for Pets

 

Minder effectief zijn bacterie-remmende formules  zoals CET formule en LPO formule ontwikkeld. Deze samenstelling zit met name in brokken, kauwsnacks, mondwaters en tandpasta. De formules hebben effect op de afname van bacteriën, maar zijn vaak niet doeltreffend genoeg. Ze kunnen een aanvulling zijn op het tandenpoetsen, maar meer ook niet.

tandpasta hondSpeciale hondentandpasta kun je gebruiken, mits het Oxygene bevat. Gebruik nooit tandpasta voor mensen. Een hond moet overgeven van de mintsmaak en de fluoride is erg giftig voor dieren. Oxyfresh Pets gel wordt door honden erg gewaardeerd en kan het tandenpoetsen leuker maken. Lees hier alles over de beste tandpasta’s voor honden.

 

3: Tongreiniging

Het is wetenschappelijk aangetoond dat een witte en vieze plaklaag op de tong een oorzaak kan zijn van een stinkende hondenadem. Een stinkende plaque op de hondentong kan een hond zelf onopgemerkt weglikken met met OxyFresh for Pets mondwater. De Oxygene formule is een handige manier om honden van stinkende beklucht af te helpen. En mooi meegenomen; ze vinden het nog fijn ook! 

 

Dierenarts

Eenmaal gevormd tandsteen is dé hoofdveroorzaker van gebitsproblemen bij honden. Tandsteen is op geen andere manier op te lossen dan het zelf te verwijderen met een krabbertje of ermee naar de dierenarts te gaan. Soms moet een hond onder narcose, zodat de arts het gebit grondig kan inspecteren.

 

Lees verder:

Wat is de beste tandenborstel voor honden?
Hoe kan ik zelf tandsteen bij mijn hond wegkrijgen?
Hoe komt het dat mijn hond uit zijn bek ruikt?
Wat is de oorzaak van tandvleesontsteking bij honden?