Hond stinkt uit zijn bek? | 10 Tips slechte adem hond!

Oorzaken, oplossingen en middelen tegen slechte adem bij honden.

Tandenpoetsen bij honden aanleren | 10 Tips !

Tandenpoetsen hond in 10 stappen, hoe?

Tanden poetsen bij honden aanleren in 10 stappen.

Tanden poetsen bij honden aanleren in 10 stappen.

Het aanleren van tandenpoetsen bij honden verloopt het eenvoudigst met behulp van de onderstaande 10 stappen.

Trek een aantal weken uit voor het aanleren.

Beloon je hond na iedere vordering, want dit zal het proces bespoedigen.


 

tanden poetsenMet wat geduld en vertrouwen zal uiteindelijk iedere hond accepteren dat zijn tanden worden gepoetst. Uiteindelijk gaan honden het erg leuk vinden! Controleer uw hond ook op tandsteen. Tandsteen krijg je niet weg met een tandenborstel. Gebruik daarvoor een speciale tandsteen krabber.

 

Lees ook: 

Beste middel slechte ademBeste tandenborstelZelf tandsteen weghalenBeste tandpasta

 

Hoe ga je te werk? 

 • beste honden tandenborstel

  ZooTooth is geliefd bij honden

  Gebruik de juiste tandenborstel. Koop een hond-vriendelijke tandenreiniger en zoek een rustige vertrouwde ruimte op. Op basis van ervaringen adviseren we u deze borstel aan te schaffen.
 • Kies een goede tandpasta uit, het liefst een milde tandpasta op basis van het bestanddeel OxyGene. Oxygene vernietigt bacteriën veilig en op een diervriendelijke wijze. Tegelijkertijd wordt het tandvlees sterker gemaakt tegen tandplak. In Nederland is Oxygene te bestellen via Oxyfresh Pets
 • Ga naast uw hond zitten en geef hem de opdracht te gaan zitten. Ga liever niet recht tegenover uw hond zitten, want dit kan bedreigend overkomen. Beloon je hond wanneer dit goed gaat. Zeg: “Goed zo”, laat je hond vrij en geef iets lekkers. 
 • Herhaal stap 2, maar leg nu je hand onder zijn kin en beloon hem alléén wanneer hij zijn hoofd niet wegdraait en vertrouwd is geraakt met je hand. Dit kan even duren.
 • Masseer nu de buitenkant van de bek, ter hoogte van de achterste kiezen. Op deze manier worden de speekselklieren gestimuleerd. Speeksel bevat enzymen die een reinigende functie hebben en daarmee bacteriën afbreken. Beloon je hond wanneer dit goed gaat. 
 • Raak nu voorzichtig zijn tandvlees aan met je vinger. Beloon de hond wederom alléén, wanneer hij dit accepteert.
 • Na een tijdje kun je beginnen met een doekje. Met het doekje kun je de buitenkant van de tanden, zachtjes schoonwrijven. Een vingerdoekje is aangenaam, maar véél minder efficiënt dan een tandenborstel. Een doekje is vooral handig om je hond alvast te laten wennen aan het echte werk. 
 • Na een tijd probeer je ook de binnenste vlakken van de tanden en kiezen te bereiken met het tandendoekje. Dit gaat niet altijd even gemakkelijk en begin hier alleen aan als uw hond ontspannen is. 
 • Inmiddels kun je de speciale honden tandenborstel voor de dag halen. Laat je hond eraan snuffelen. Breng een oxygene tandpasta aan. Probeer eerst de buitenkant te poetsen. Als dit goed gaat, ga je over naar de binnenkant. Beloon iedere stap vooruit. Lees hier meer over de handige ZooTooth Brush
 • In de laatste fase is het belangrijk om een mondwater te gebruiken. Honden hebben vaak last van witte bacteriële aanslag op de tong, waardoor ze uit de bek gaan ruiken. OxyFresh Pets mondwater is een handige methode waarbij honden zélf en onopgemerkt de adem fris likken. 
 • Tandsteen kun je verwijderen met een scaler, een AE Dogz tandenkrabber

 

Beste Tandenborstel

tandenborstel hondUit onderzoek blijkt dat honden de Zootooth borstel het meest aangenaam vinden en de tandgel van Oxyfresh Pets het prettigst. Door deze producten te gebruiken is de kans groter, dat je hond het tandenpoetsen gaat accepteren. 1 keer poetsen met een ZooTooth tandenborstel en OxyFresh Pets Gel in de 2 à 3 dagen is meestal voldoende om ontstekingen, gingivitis, tandsteen en slechte adem te voorkomen. Poetsen gaat een heel hondenleven lang door. Als er tóch tandsteen te bespeuren is, dan kun je dit zelf weghalen met een speciale scaler. Laat tandsteen nooit zitten!

 

Kauwproducten

Je kunt ervoor kiezen om je hond kauwmiddelen te geven, omdat kauwen erg belangrijk is voor de ontwikkeling van honden. Kauwen helpt mee in de gebitsverzorging, maar vanwege onvoldoende resultaat zullen de commerciële gebitsproducten je hond niet 100% beschermen tegen gebitsschade, omdat lang niet al het tandplak wordt meegenomen. Hier kun je zien wat de beste chewtoys voor honden zijn.

 

Niet poetsen maakt uw hond ongelukkig.

De meeste hondeneigenaren onderschatten de gevolgen van onvoldoende gebitsreiniging bij huisdieren. Redenen voor deze vermijding zijn voornamelijk; de weerstand die honden bieden, stress en zelfs bijten. Ook geen tijd of onwetendheid van de baas speelt een rol. Niet poetsen zorgt onherroepelijk voor gebitsschade, infecties en pijn. Het negeren van de gebitsverzorging zorgt ervoor dat de hond na verloop van tijd lijdt aan ontstekingen, hart- en vaatziekten en rottende tanden. De kwaliteit van leven gaat zonder tandenpoetsen enorm achteruit.

 

Wilde dieren poetsen toch ook niet?

Dat is waar, echter het moderne voedsel van de hond is plakkerig. Wolven kluiven vlees van botten af, waardoor tanden via mechanische reiniging worden ontdaan van plak. Doordat de tanden van wolven verder uit elkaar staan, hebben ze veel minder last van resterend tandplaque. Daar komt bij dat wolven meestal niet zo oud worden en soms aan een ontsteking kunnen sterven.

 

Tandenpoetsen is onprettig

Honden vinden tandenpoetsen erg onprettig, mits je er al op jonge leeftijd mee begint. Al vanaf dat ze pup zijn kun je het tandenpoetsen conditioneren, door ná het reinigen de hond te belonen. Uiteindelijk kun je de bek van de hond gemakkelijk schoonhouden. Kauwsnacks, speeltjes en speciale brokken hebben effect, maar zijn nóóit een vervanger voor tandenpoetsen en een oxygene mondwater.

 

Lees gerelateerde onderwerpen:

Eenvoudig zelf tandsteen weghalen bij je hond