Hond stinkt uit zijn bek? | 10 Tips slechte adem hond!

Oorzaken, oplossingen en middelen tegen slechte adem bij honden.

Gebit hond? – Alles over tanden en kiezen bij honden!

Algemene informatie over het hondengebit.

parodontium hond

Het parodontium van de hond is de algehele benaming voor alle onderdelen die belangrijk zijn voor het vasthouden van de tanden in het tandvlees. Simpel gezegd noemen we dit ook wel het ophangapparaat van de tanden en kiezen. Dit fundament bestaat uit het tandvlees, het paradontale ligament, het wortelcement en het alveolaire bot.

lees ook: 

Best middel slechte ademBeste tandenborstel 

honden tandHondentand

Een hondentand bestaat uit verschillende delen. De kroon is het deel van de hondentand dat uitsteekt en wordt afgeschermd door tandglazuur. Het stuk tand dat zich in het tandvlees bevindt is de wortel en wordt beschermd door cement. De grenslijn waar de tand buiten het tandvlees treedt noemen we de glazuur-cementgrens. De dentine zit door de gehele tand, zowel in de kroon als in de wortel en wordt omringd door cement en glazuur. De pulpa zit weer in de dentine aan de buitentand. De pulpaholte maakt voortdurend dentine aan waardoor, naarmate honden ouder worden, ze een steeds kleinere pulparuimte ontwikkelen en meer dentine.

 

Dierenarts

Zo goed als alle honden die het 2e levensjaar gepasseerd zijn, krijgen te maken met gebitsproblemen. De bacteriën in de bek zullen, bij onvoldoende gebitsreiniging, vernietigend uithalen. Ongemakken zoals bloedend tandvlees, slechte adem, tandsteen, tandvleesontsteking (gingivitis en parodontitis) zijn de voornaamste redenen waarom hondeneigenaren een bezoekje brengen aan de dierenarts. Uit onderzoek komt naar voren dat honden door gebitsproblemen zéér ongelukkig en zelfs minder oud worden. Waarom honden al gauw problemen krijgen in de kaakholte kun je hier lezen.

 

Poetsen

Alléén door structureel de tanden schoon te houden, kunnen tandsteen, bacteriën, infecties, bloedend tandvlees, slechte adem en gezondheidsproblemen worden voorkomen. Goed poetsen kan met behulp van een speciale hondentandenborstel, hondentandpasta (Tip: OxyFresh Pets Gel Tandpasta) en eventueel kauwproducten. Als een hond eenmaal tandsteen heeft, kun je een speciaal tandsteenkrabbertje gebruiken om het eraf te krabben.