Hond stinkt uit zijn bek? | 10 Tips slechte adem hond!

Oorzaken, oplossingen en middelen tegen slechte adem bij honden.

Top 10 beste speelgoed voor het hondengebit!

Hondenspeelgoed? Top 10 beste en sterkste speeltjes.

Sterk honden speelgoed

Sterk honden speelgoed

Honden zijn instinctief geneigd tot kauwen. Viervoeters worden door kauwen mentaal sterker, speelser en slimmer. Kauwen draagt niet alleen bij aan het geluksgevoel van uw hond, uw viervoeter krijgt er ook een schoner gebit van. De meeste diervoeding is tegenwoordig zó ontworpen dat kauwen niet echt nodig is, waardoor voedselresten en tandplak achterblijven en honden sneller gebitsproblemen krijgen.

Voor een 100% effectieve gebitsverzorging bij uw hond kunnen een tandenborstel, tandpasta en scaler niet ontbreken. Kauwproducten alléén kunnen uw hond niet volledig beschermen tegen bacteriën, maar zullen wel degelijk meehelpen het gebit schoon te houden. Hieronder vind je de beste dentale kauwmiddelen voor honden.

 

Tooth Dumbbell

Tooth Dumbbell

#1: Tooth Dumbell

Met een straatlengte afstand, schudt deze Tooth Dumbell alle andere dentale chewtoys van zich af. Dit rubberen, zéér veilige en ijzersterke kauwwonder, heeft een enorme aantrekkingskracht op honden en is niet kapot te krijgen. Oók bijzonder geschikt voor apporteerspellen. Met een lengte van 20 centimeter is dit product geschikt voor alle honden, en met name voor honden die werkelijk overal hun tanden in zetten. De ribbelige structuur zorgt voor een mechanische reiniging van tanden en kiezen en helpt het gebit schoon te houden. 100% natuurlijk materiaal. Je kunt hem hier bestellen.

 

# 2 t/m 10: Overige toys

Ander populair kauwspeelgoed ter verbetering van het gebit zijn de Kong Dental, Dog It Dental Clean 360, Busy Body Bristle Bone, Jolly Egg, Nylabone, Jive, Sumo, Jolly Monster Mouth en de Orbee Tuff Recycle Bone.

Kong hondenspeelgoed

Kong hondenspeelgoed

Kong hondenspeelgoed is prijzig, maar bevat géén giftige stoffen. Daarnaast kun je er voedsel in doen en zelfs invriezen voor een langere kauwtijd. De Nylabone werkt goed en is veilig, maar wordt toch nog relatief vaak kapot gebeten. De Busy Buddy Bristle Bone heeft nylon borstels met rubberen noppenschijven die de tanden reinigen. Tussen deze schijfjes bevindt zich gnoehuid. Honden proberen de huid ertussenuit te kauwen.

De Jolly Egg is sterk, maar wordt niet door iedere hond even goed gewaardeerd. Veel honden zijn speeltjes snel zat en de échte kauwers krijgen uiteindelijk alles stuk. Als we dan kijken naar de prijs kwaliteitverhouding krijg je met de Tooth Dumbbell waar voor je geld.

 

Schurend effect

Poetsen bij honden

Poetsen bij honden

Veel kauwmiddelen zijn zó samengesteld, dat ze een schurend effect realiseren langs tanden en kiezen. Zodoende helpen kauwspeeltjes mee in de strijd tegen de bacteriële plak tussen de tanden en de tongpapillen. Daarbij moet nadrukkelijk vermeld worden dat uw hond met alléén een kauwproduct nooit beschermd is tegen parodontale aandoeningen. Er blijft altijd tandplak achter, omdat een hond zijn gebit nooit 100% schoon kauwt. Alléén het poetsen van de tanden met een speciale tandenborstel en tandpasta biedt zekerheid.

 

Kauwen stimuleert speekselklieren.

Kauwen zorgt niet alleen voor mechanische reiniging, maar ook voor enzymatische reiniging. Kauwen stimuleert namelijk de speekselklieren, waardoor het gebit naast de schurende werking van kauwmiddelen, óók bacterievrij wordt gehouden door de enzymen uit het speeksel.

 

Kauwsticks

Naast kauwspeeltjes zijn er ook kauwsticks. Veel van deze kauwsticks bestaan uit natriumpolyfosfaten, zink en polyfenolen. Deze stoffen voegen extra bacterievernietigende enzymen toe aan het speeksel, waardoor speeksel het tandplak sneller kan afbreken. Voorbeelden hiervan zijn: Virbac, Pedigree Dentasticks en Royal Canin Oral Bar

 

Pas op voor botten en huiden

Harde voeding is door de schurende werking beter voor het verwijderen van tandplak dan zachte voeding. Echter harde voeding alléén is niet voldoende, omdat ook bij deze vorm, tandplak en voedselresten blijven zitten. Veel honden krijgen naast voeding ook harde natuurlijke kauwmiddelen voorgeschoteld. Voorbeelden hiervan zijn : Buffelhuidstaafjes, geitenribben, varkensoren, kipkarkassen, soepbeenderen en kluiven.

Laat je echter niet voor de gek houden. Veel van deze “natuurlijke middelen” ondergaan allerlei chemische processen, voordat ze in de winkels belanden. Ook kunnen de tanden door de hardheid van deze producten flink beschadigd raken of zelfs afbreken. De splinters die tijdens het kauwen van de botten afkomen kunnen worden ingeslikt.

Neem dus liever een rubberen kauwtoy of geef bot met vlees eraan en laat honden het vlees eraf kauwen.

 

Giftige kauwmiddelen

Veel kauwspeelgoed is gemaakt van polyvinylchloride, beter bekend als PVC. PVC is goedkoop gefabriceerd plastic en kan schadelijk zijn voor honden. In PVC zitten bepaalde giftige stoffen waardoor uw hond een verhoogd risico heeft op leverproblemen of onvruchtbaarheid. Kijk ten alle tijde of het speelgoed een veiligheidskeurmerk draagt. Te klein speelgoed kan worden ingeslikt, raadpleeg daarom de verpakking om in te schatten voor welke honden het product wel of niet geschikt is.


 

Lees ook: 

Best middel slechte ademBeste tandenborstel – Zelf tandsteen weghalenBeste tandpasta