Hond stinkt uit zijn bek? | 10 Tips slechte adem hond!

Oorzaken, oplossingen en middelen tegen slechte adem bij honden.

Ontstoken tandvlees hond? | 5 tips tegen bloedend tandvlees!

Ontstoken of bloedend tandvlees, gingivitis of parodontitis bij honden

Gezond tandvlees van een hond heeft strakke begrenzingen langs de tanden en kiezen en is mooi roze van kleur. Er zijn geen zwellingen of sporen van bloed te zien. Helaas hebben honden met regelmaat last van ontstekingen in de bek door overmatige plaque-accumulatie dat niet tijdig wordt weggepoetst. Tandplak vestigt zich met name op de plek waar het tandvlees zich vastklampt aan de rand van de tanden. Deze scheidingslijn is een ultieme aanhechtingsplaats voor bacteriële plaque.

Lees ook: 

Best middel slechte ademBeste tandenborstelSterkste speelgoed – Zelf tandsteen weghalenBeste tandpasta

 

Ontstoken tandvlees bij honden

ontstoken tandvlees hond

Ontstoken tandvlees bij een hond

Gingivitis is de professionele benaming voor ontstoken tandvlees, veroorzaakt door een overmatige groei van bacteriën in de bek van een hond. Rood, bloedend en opgezwollen tandweefsel is een duidelijk symptoom van een infectie. Een ontsteking van het tandvlees kan honden flink ziek en ongelukkig maken. Soms hebben eigenaren niet in de gaten dat hun hond lijdt aan gingivitis. Wanneer een tandvleesinfectie niet tijdig wordt behandeld, blijven bacteriën druk in de weer het hondengebit aan te tasten, totdat het uiteindelijk overgaat in parodontitis of nog erger; alveolitis. 

 

Ontstoken tandvlees hond behandelen

Een beginnende tandvleesontsteking bij honden kan zelf worden verholpen in een aantal stappen:

1: Bekijk waar de infectie zich bevindt en verwijder het tandsteen met een AE Dogz tandenkrabber.

2: Als al het tandsteen is verwijderd, smeer dan met een wattenstaafje of monoject 412 een speciale ontsmettende gel (OxyFresh Pets Gel Tandpasta) op het ontstoken weefsel. Breng deze gel meerdere keren per dag aan. De gel van OxyFresh Pets bestaat uit OxyGene. Oxygene® doodt bacteriën, geneest ontstoken tandweefsel en neutraliseert stinkende geurtjes. Na enkele dagen zal het weefsel moeten gaan herstellen.

3: Poets het gebit enkele keren per week met een goede hondentandenborstel (ZooTooth). 

4: Als na twee weken behandeling de infectie niet is verdwenen bezoek dan een dierenarts.

 

Parodontitis

Bloedend tandvlees hond

Bloedend tandvlees bij honden

Wanneer de opeenhoping van bacteriële plak niet tijdig wordt schoongepoetst kan parodontitis ontstaan. Parodontitis is het gevolg van gingivitis, waarbij naast het tandvlees óók het volledige weefsel wordt aangetast. Door complexe biologische activiteiten laat het tandvlees los van de tand en ontstaan er ruimtes. In deze pockets zullen zich nog meer bacteriën vestigen. Ook kunnen hier voedselresten blijven plakken, waardoor het gistingsproces versnelt. Bij niet tijdig behandelen, zal ook het bot worden aangevreten en kunnen tanden (doordat ze beweeglijker zijn geworden) zomaar uitvallen. Een botontsteking heet ook wel alveolitis. Soms zijn de kiezen zó rot dat ze getrokken moeten worden. Als de diepte van de aangevreten pockets niet meer bedraagt dan een halve centimeter kan de tand soms nog worden behouden..

 

Leven zonder tanden

Omdat er tegenwoordig ook hapklare brokken te koop zijn, kan een hond best oud worden zonder tanden. Het trekken van tanden of kiezen is vaak de beste optie wanneer de gebitselementen in een té ver stadium aangetast zijn. Honden zijn beter af zonder gebit, dan met een pijnlijk ontstekend gebit, dat niet meer te redden valt.

 

Gevolgen van mondholte-infecties voor uw hond

Bacteriën in de bek van uw hond en dan met name die op de tong en in de pockets van het tandvlees, zetten eiwitten om in zwavelgas. Het zwavel heeft de vervelende eigenschap flink te stinken, waardoor uw hond kampt met een vieze stinkende ademgeur. Dit kun je verhelpen met het stappenplan dat eerder in het artikel is beschreven. 

 

Andere vervelende effecten van tandvleesongemakken voor uw hond zijn:

  • Pijn. In ernstige gevallen weigert uw hond te eten.
  • Abcessen. Door parodontitis kan een abces ontstaan. Als de abces zich ontpopt bij de wortel van de tand kan er een beschadiging of zelfs een breuk aan de onderkaak optreden.
  • Tandverlies. Uiteindelijk zal de complete tand en onderliggend bot en tandvlees dusdanig worden verpletterd door bacteriën dat tanden uitvallen.
  • Bruine of gele aanslag op de tanden.

 

Uit onderzoek blijkt dat honden met gingivitis snel van hun tandvleesongemakken af zijn, als er met regelmaat wordt gepoetst met een speciale tandenborstel (OxyFresh Pets gel), tandsteenkrabbertje en een mondwater op basis van OxyGene. Dentale sticks en kauwspeeltjes kunnen daarentegen ook meehelpen, maar de werking ervan is onvoldoende voor het behouden van een gezond hondengebit.

 

Lees verder:

Ik wil het gebit van mijn hond zelf schoonmaken
Wat is een degelijke tandenborstel voor mijn hond?
De anatomie van het hondengebit
Oorzaak van tandplak en tandsteen bij honden