Hond stinkt uit zijn bek? | 10 Tips slechte adem hond!

Oorzaken, oplossingen en middelen tegen slechte adem bij honden.

Tandplak, tandsteen en bacteriën bij honden – Tips

Bacteriën, tandplak en tandsteen bij honden

Bacteriën in de hondenbek kunnen (bij onvoldoende reiniging) uitmonden in tandplak, tandsteen, bloedend tandvlees, stinkende adem en ontstekingen. Na verloop van tijd zullen zelfs tanden uitvallen, of zijn ze zó rot dat ze getrokken moeten worden. Ook kunnen honden onderliggende ziektes krijgen door de schadelijke gevolgen van het bacteriële proces. Een goede gebitsreiniging bij uw hond is een absolute must! Lees hier de beste reinigingsmethodes.

Lees ook: 

Beste middel slechte ademBeste tandenborstelZelf tandsteen weghalenBeste tandpasta – Tandenkrabber

Bacteriën vormen tandplak

tandplak hond

Honden krijgen al snel tandplak. Tandplak verandert in tandsteen. Tandsteen kan uiteindelijk leiden tot vervelende ontstekingen.

In de bekholte van de hond leven honderden bacteriën. Ze hebben de eigenschap zich te groeperen en plaque te vormen. Onverwijderd tandplak zorgt flinke gebitsproblemen. De bacteriën bouwen een beschermende laag om zich heen, waardoor ze voor zichzelf een ideale omgeving vormen en kunnen vermeerderen.

 

tandsteen hondTandplak wordt tandsteen

Allereerst transformeert niet-verwijderd tandplaque op den duur in tandsteen. Door stoffen in het speeksel verkalkt of vermineraliseert tandplak in ruw tandsteen. Eenmaal gevormd tandsteen zorgt voor een ruw tandoppervlak. De korrelige structuur is inmiddels een nóg beter aanhechtingsgebied voor bacteriën, met alle gevolgen van dien. Uiteindelijk raakt tandvlees ontstoken (gingivitis) en gaat het bloeden. De levenskwaliteit van de hond gaat door pijn en verminderde eetlust enorm achteruit. Verwijder tandsteen met een speciaal krabbertje. In een nóg verder stadium zal weefsel (parodontitis) of bot (alveolitis) worden aangetast en kunnen tanden uitvallen. Gingivitis kun je nog behandelen door flink te poetsen met een gel op basis van Oxygene (Oxyfresh Pets). Parodontitis zal behandeld moeten worden door de dierenarts. 

 

Bacteriën op de tong

oplossing slechte adem hondOók de bacteriën op de tong verzamelen zich tussen de tongweefsels en creëren een stinkende biofilm. Dit is één van de redenen waarom honden uit hun bek ruiken. Vanuit de tong kunnen bacteriën resulteren in een zeer onprettig ruikende adem. Bacteriën op de hondentong breken eiwitten af en zetten deze om in zwavelgeur. Deze geur ruikt erg vies. Het is van belang om de microbiële activiteit op de tong een halt toe te roepen en de ademkwaliteit te verbeteren. Dat kan met een mondwater op basis van OxyGene, waarbij de hond zijn adem zélf schoon likt. Zie OxyFresh Pets

 

Bacteriën zitten het liefst op de tong en tussen het tandvlees

Micro-organismen produceren enzymen en eiwitten die negatieve invloeden hebben op het gebit, adem en tandvlees. De plekken waar ze zich het liefst vestigen zijn de gebieden langs het tandvlees, tussen loszittende gebitselementen en op het achterste deel van de tong. Ook vestigen bacteriën zich met name op plekken waar het speeksel lastig bij kan komen, zoals de diepe pockets na extractie of wisseling, of in de crypten van de keelamandelen. De giftige afvalproducten van tand- en tongplaque trachten voortdurend het tandweefsel te bereiken en tandvlees aan te tasten. Van bacteriën kunnen hond ook gezondheidsproblemen krijgen. 

oxyfresh pets gelOxyFresh Pets heeft een speciale gel in haar assortiment, speciaal ontworpen om beschadigd of bloedend tandvlees te herstellen. Smeer een paar keer per dag een klein beetje OxyFresh Pets gel op het weefsel en laat het goed intrekken. De OxyGene formule desinfecteert, verzorgt en herstelt. Bekijk OxyFresh Pets hier

 

hond ziekBacteriën maken honden ziek

Hoewel echte bewijzen tot op heden uitblijven, wordt er een verband gezien tussen bacteriën in de bek en ziektes in het lichaam. Doordat orale bacteriën het mondafval transformeren in zwavelgeur en honden deze gassen inademen, zouden de toxinen die hieruit voortkomen schadelijk zijn voor longen en hart. Ook zouden bacteriën zich kunnen verplaatsen van de slijmvliezen naar de bloedbaan en uitmonden in een nierziekte of een hartklep-ontsteking. Kortom, een regelmatige gebitsreiniging bij honden mag je niet negeren! Lees hier hoe je zelf het gebit van je hond kunt schoonmaken. 


 

lees ook: 

Best middel slechte ademBeste tandenborstel – Zelf tandsteen weghalenBeste tandpasta