Hond stinkt uit zijn bek? | 10 Tips slechte adem hond!

Oorzaken, oplossingen en middelen tegen slechte adem bij honden.

Symptomen slechte adem hond

Slechte adem bij uw hond: de symptomen

symptomen hond stinkt uit bek

Symptomen van slechte adem

Ieder baasje wil natuurlijk het beste voor zijn trouwe viervoeter, maar helaas komen gezondheidsproblemen in ieder hondenleven voor. Slechte adem is daar geen uitzondering op, integendeel. Maar hoe weet je of de slechte adem van uw hond een probleem vormt? Om daar achter te komen, dienen we een kijkje te nemen naar de symptomen.

Wanneer is de adem van uw hond ‘slecht’?

slechte adem hond verhelpen

Symptomen van slechte adem bij honden herkennen aan kleur tandvlees, tong en tanden.

Helaas komt uw hond niet naar u toe om te vertellen waar hij last van heeft, waardoor het herkennen en interpreteren van de symptomen en signalen lastig kan zijn. Er zijn wel algemene kenmerken van een slechte hondenadem aan te wijzen die u in de gaten kunt houden, zoals uiterlijke kenmerken, gedragskenmerken en ziekteverschijnselen die met elkaar kunnen samenhangen.

 

Kleur van de tanden: tandsteen

tandsteenWanneer uw hond uit zijn bek stinkt is de kans groot dat hij bruine aanslag op de tanden heeft. Veel honden krijgen al snel last van tandsteen. Tandsteen dat niet snel verwijderd wordt zorgt binnen de kortste keren voor slechte adem en ontstoken tandvlees. Een slimme manier om tandsteen te verwijderen is door gebruik te maken van een AE Dogz tandenkrabber en OxyFresh Pets tandpasta

 

Kleur van het tandvlees: ontsteking

Rood en bloedend tandvlees kan een oorzaak zijn van slechte adem. Bloed wordt door bacteriën afgebroken en omgezet in stinkende geuren. Wees een ontsteking voor en verwijder tandplak daarom op tijd met een goede tandenborstel en een speciaal krabbertje. Een onbehandelde ontsteking kan ervoor zorgen dat gebitselementen uitvallen en uw viervoeter erg ziek kan worden. 

 

Kleur van de tong: Tongaanslag

honden adem verfrissen

Honden hebben meestal een gelig bacterielaagje op de tong.

Een gele of witte tong kan wijzen op een grote hoeveelheid bacteriën en/of stoffen die zich tussen de papillen op de tong ophopen. Dit zijn mogelijke boosdoeners van vieze lucht. De biofilm (het dunne laagje bacteriën) kan namelijk een duizelingwekkende zwaveldamp veroorzaken. Met de juiste middelen zoals Oxyfresh Pets mondwater likt uw hond zelf zij adem schoon. Naast deze witte of gele tong kan uw hond ook symptomen vertonen die op een dieperliggende medische aandoening kunnen wijzen, zoals overmatig kwijlen. 

 

 

Slechte adem: gedragsymptomen

Copragfoie. Honden eten soms hun eigen uitwerpselen

Copr0fagie. Honden eten soms hun eigen uitwerpselen op.

Hoewel de stinkende hondenadem zelf in de meeste gevallen samenhangt met bacterievorming in de mond, is het noodzakelijk om ook het gedrag van de hond goed in de gaten te houden. Sommige honden kunnen om medische redenen de neiging ontwikkelen om vuilnis of zelfs hun eigen ontlasting te gaan eten (coprofagie), wat uiteraard een zeer vervelende geur oplevert. Wanneer u uw hond aan het uitlaten bent, is het dan ook aan te raden de hondenpoep direct op te ruimen. Eveneens kunnen tandproblemen ervoor zorgen dat uw hond veelvuldig zijn poten langs zijn bek haalt en kan het overmatig drinken van water een symptoom zijn van diabetes. Uw dierenarts kan vaststellen of uw hond aan een medische aandoening lijdt. Lees hier meer over de oorzaken van waarom honden zo uit hun bek kunnen stinken.

 

Slechte adem: ziekteverschijnselen

Naast symptomen met uiterlijke kenmerken of gedragskenmerken, bestaan er ook symptomen die aan typerende ziekten gerelateerd zijn. Zo kan een opmerkelijke zoete of fruitige adem een indicatie van diabetes zijn: in het bijzonder als uw hond opvallend meer drinkt en urineert dan gewoonlijk. Wanneer de adem van uw hond naar urine ruikt kan dit een teken van een leverziekte zijn. Een merkwaardig vieze geur die gepaard gaat met braken, een verminderde eetlust en vergeelde hoornvliezen of tandvlees kan duiden op een leverprobleem. Hoewel dit soort ziektebeelden uiteraard schrikwekkend zijn, moet hier nogmaals onderstreept worden dat een vieze adem van honden in 95% van de gevallen wordt veroorzaakt door bacteriën.

 

8 Oorzaken waarom honden uit bek stinken
10 beste middelen verhelpen slechte adem hond
Tips en adviezen tegen uit bek stinken bij honden
Dé oplossing en verhelpen slechte adem hond