Hond stinkt uit zijn bek? | 10 Tips slechte adem hond!

Oorzaken, oplossingen en middelen tegen slechte adem bij honden.

8 oorzaken slechte adem hond op een rijtje!

Waarom stinkt mijn hond zo uit zijn bek?

5 oorzaken van stinkende adem bij honden.

5 oorzaken stinkende adem bij honden.

Hoe komt het dat honden zo enorm uit de mond kunnen ruiken? Hieronder zie je de 8 meest geziene oorzaken op een rijtje. Dé hoofdoorzaak van bekgeurproblemen bij een hond, is net als bij mensen, voornamelijk door bacteriën. Deze bacteriën zitten verstopt tussen de moeilijk-bereikbare-plekjes van de bekholte. Lees er alles over in dit artikel.

Oorzaak nummer 1: Bacteriën achterin de bek

hond stinkt uit bek tong

Bacteriën zetten afval om en  produceren stank.

Slechte adem bij honden wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door bacteriën die zich verstoppen in de beschutte gebieden van de bek. Beschutte plekjes zijn o.a. in de randjes van het tandvlees, tandsteen en achterin de keel. De stank, in medische termen halitose genoemd, ontstaat doordat bacteriën afvalstoffen afbreken en omzetten in stinkende geuren. Wanneer deze bacteriën niet snel worden verwijderd, leidt dit tot de vorming van slechte adem en ontstekingen.

 

oorzaken slechte adem hondEen effectieve manier om bacteriën achterin de bek tegen te gaan is het gebruik van OxyFresh Pets spoeling. Meng enkele druppels met het drinkwater. Deze veilige en diervriendelijke formule, bestaande uit Oxygene, verdelgt geurtjes en bestrijdt bacteriën bij de bron. Voor een top10 overzicht van alle goede middelen en tips klik hier.  

 

2: Tandplak

tandplak bij honden

Tandplak bij honden kun je op 3 verschillende  manieren reinigen, echter 4 keer per week tandenpoetsen met een speciale borstel is het effectiefst.

Door de invloeden van het speeksel veranderen de bacteriën op de tanden in tandplak. Tandplak is een verzameling van voedsel en bacteriën. Het omzettingsproces zorgt ervoor dat het gaat stinken en bezorgt je hond een slechte adem. Tandplak kun je op 3 manieren verwijderen, echter een goed mondwater en paar keer per week tandenpoetsen met een goede tandenborstel, is het effectiefst. 

 

3: Tandsteen

tandsteen verwijderaarAls de opeenhoping van tandplak niet op tijd wordt verwijderd, raakt het versteend en noemen we het tandsteen. Tandsteen kun je meestal niet meer wegkrijgen met een tandenborstel of bot, daarvoor heb je een speciaal krabbertje nodig. Omdat tandsteen het gebit van uw hond nog ruwer maakt, trekt het nog meer bacteriën aan. Hoe meer bacteriën des te sterker de ademgeur. Er zijn mensen die ervoor kiezen om tandsteen zelf te verwijderen met een AE Dogz tandenkrabber.  

 

4: Ontstoken tandvlees

tegen ontstoken tandvleesDe allersterkste ademgeur wordt veroorzaakt door een ontsteking in de bek. Als tandsteen niet op tijd wordt wegschraapt, zal het tandweefsel gaan ontsteken, rood worden en bloeden. Het bloed en ontstekingsmateriaal wordt door anaerobe bacteriën omgezet in een zwavelgeur. Deze geur stinkt immens. In het geval van een tandvleesinfectie is het belangrijk om eerst al het tandsteen te verwijderen en vervolgens een ontsmettende gel (OxyFresh Pets Gel Tandpasta) aan te brengen op het geïrriteerde weefsel. Poets vervolgens meerdere keren per week het gebit. Is de ontsteking na enkele weken nog niet over bezoek dan een dierenarts.  

 

5: De vorm van het gebit

hond gebit slechte adem

Omdat tanden te dicht op elkaar staan hebben bacteriën vrij spel

De Vorm van het gebit kan een oorzaak zijn. Naast bacteriën in de bek, kan de vorm van het hondengebit voor problemen zorgen. Vooral brachycephalische hondenrassen (met hun karakteristieke korte neuzen en platte koppen) zijn vatbaar voor een stinkende adem. Omdat hun tanden vrij dicht op elkaar staan, is het lastig om de bacteriën te verwijderen. De bacteriën zetten voedselresten om in stinkende zwavelgeur. Er zijn extra sterke flossers (Dentek tight teeth) voor mensen, die je eventueel zou kunnen gebruiken om tussen de tandjes te komen.

 

6: Tanden wisselen bij puppy’s 

puppy adem

Tandjes wisselen bij puppy’s gaat stinken

Slechte adem bij puppies. Hoewel slechte adem bij alle honden voor kan komen, zijn vooral puppies hier het slachtoffer van. Dit komt met name doordat het gebit van jonge honden volop in ontwikkeling is. De stank die hiermee gepaard gaat wordt wel beschreven als ‘rottend’ of ‘visachtig’ en houdt gemiddeld zo’n vier weken aan. Tijdens het wisselen komt bloed vrij. Bloed wordt afgebroken door bacteriën in de mond die zwavelgassen produceren. Zwavelgeur kan erg heftig stinken. 

 

7: Honden eten afval

honden afval slechte adem

Honden eten vaak afval

Oudere honden eten soms afval. Naarmate honden ouder worden en vast voedsel gaan eten, zal de adem gaan ruiken naar dat wat ze in hun bek stoppen. Omdat viervoeters nieuwsgierig zijn aangelegd en vrijwel op alles kauwen of likken wat op hun pad komt – waaronder eigen ontlasting en vuilnis – is dit de voornaamste oorzaak van de stinkende adem en vrijwel onvermijdelijk.

 

8: Inwendige aandoeningen

slechte adem hond oorzaak

Ook een onderliggende aandoening kan een oorzaak zijn van stinkende bekgeur

Slechte adem door onderliggende ziektes kan een oorzaak zijn. Hoewel tandsteen en ontstoken tandvlees de grootste oorzaken zijn van een slechte adem bij uw hond, kan het probleem soms dieper liggen. Ook aandoeningen aan het stofwisselingsysteem (waaronder diabetes), de luchtwegen, of de slokdarm kan een slechte adem bij uw hond veroorzaken. Daarnaast heeft onderzoek uitgewezen dat bepaalde virussen, schimmelinfecties, dieetproblemen, kanker of de aanwezigheid van schadelijke parasieten een slechte adem bij uw hond kunnen veroorzaken. Echter komt dit in alleen uitzonderlijke gevallen voor.

 

Wat te doen tegen onfrisse adem bij honden?

beste middel slechte adem hondIn de strijd tegen een slechte adem bij uw hond zijn er gelukkig een aantal effectieve middelen beschikbaar die naar de aard van het probleem kunnen worden ingezet. Bij halitose die door bacteriën worden veroorzaakt, ligt het voor de hand om de producten van Oxyfresh Pets in te zetten (eventueel in combinatie met een speciale tandenborstel). Wanneer uw dierenarts heeft vastgesteld dat de halitose voortkomt uit een ziekte en zwaardere maatregelen (medicatie of chirurgie) wil treffen, dan kunnen deze middelen in ieder geval helpen om de symptomen te bestrijden.

 

10 beste middelen verhelpen slechte adem hond
Tips en adviezen tegen uit bek stinken bij honden
Dé oplossing en verhelpen slechte adem hond
Symptomen van vieze hondenadem