Hond stinkt uit zijn bek? | 10 Tips slechte adem hond!

Oorzaken, oplossingen en middelen tegen slechte adem bij honden.

Slecht tandvlees hond? | Op 3 manieren tandvlees reinigen

slecht tandvlees hondSlecht tandvlees bij honden reinigen

De meest voorkomende reden waarom eigenaren op bezoek gaan bij dierenarts is omdat honden een ontsteking aan het gebit hebben. Het tandvlees van een hond ziet er dan slecht uit. Het is meestal opgezwollen, rood en soms teruggetrokken. De oorzaak ligt vaak bij tandplak. Tandplak bestaat voor 3/4 deel uit levende en dode micro-organismen. Het overige gedeelte is een samenstelling van voedsel, speeksel en ontstekingsbestanddelen.


Hoe ontstaat slecht tandvlees bij honden?

Een overgroot aandeel van gebitsproblemen bij honden komt door tandplak. Wanneer een hond niet in staat is om zijn gebit schoon te kauwen door bijvoorbeeld plakkerige voeding en een hondeneigenaar géén aandacht besteed aan het gebit kan het tandvlees er op den duur slecht uit komen te zien. Tandplak verandert op een bepaald moment in tandsteen, omdat het door speekselinvloeden verkalkt raakt. Eenmaal gemineraliseerd tandplak kun je niet meer zomaar verwijderen met een tandenborstel of een zogenaamde speciale tandgel. (Dat kan wél met een tandsteenhaakje) Het tandweefsel gaat ontsteken. Dit heet ook wel parodontitis. Parodontitis is voor een hond zeer pijnlijk. Soms zie je dat de hond alleen nog maar aan één kant van de kaak kan kauwen.

 

Teruggetrokken tandvlees

Als de ontsteking aanhoudt gaat tandvlees zich terugtrekken. Uiteindelijk kan dus ook het bot worden aangevreten. Omdat het bot het fundament is van de tanden kunnen kiezen op een bepaald moment los gaan zitten en zelfs uitvallen.

 

Hoe kun je tandvlees het beste reinigen

Het tandvlees reinigen bij honden kan op een aantal manieren. Als het botweefsel eenmaal ontstoken is dan is een behandeling van dierenarts gewenst. Vaak gaat een hond dan onder sedatie. Loszittende elementen worden verwijderd en het tandsteen wordt verwijderd met behulp van een speciaal apparaat dat het tandvlees los trilt. Dit noemen we ook wel een ultrasone reinigingstool. Daarna worden de tanden en kiezen gepolijst, waardoor ze zó glad worden dat bacteriën zich niet meer kunnen vastklampen en voor een ontsteking kunnen zorgen. Als klap op de vuurpijl wordt er een antibiotica toegediend zodat alle bacteriën in de bek afsterven. (Helaas ook de goede bacteriën) Belangrijk is hierbij dat de tandenverzorging thuis wordt voortgezet omdat de infecties anders weer terugkomen. Hoe kun je het beste zelf tandvlees en tand reinigen?

 

Zelf het tandvlees reinigen thuis

Van alle stappen die je kunt ondernemen tegen slecht tandvlees is tandenpoetsen nog de beste. Gebruik hiervoor de elektrische borstel van ZooTooth. Gebruik eventueel voor de smaak Orapup Lickies tandpasta. Daarna verwijder je ook alle tongbacteriën met een speciale tongschraper voor honden (Orapup). Een klein beetje tandsteen zou je zelf kunnen wegkrijgen met een AE Dogz tandenkrabbertje. Als hondenspeeltje voor het gebit raden we de Tooth Dumbbell aan.