Hond stinkt uit zijn bek? | 10 Tips slechte adem hond!

Oorzaken, oplossingen en middelen tegen slechte adem bij honden.

Ontstoken en rood tandvlees bij honden

rood tandvlees bij honden is erg pijnlijk

rood tandvlees bij honden is erg pijnlijk

Ontstoken en rood tandvlees hond

Een probleem wat je regelmatig ziet gebeuren bij honden is rood en ontstoken tandvlees. Het kan ook gaan bloeden en flink opgezwollen zijn. De grote aanstichter hier van is vrijwel altijd tandsteen. Tandsteen is een eindproduct van gemineraliseerd tandplak. Op zich is er niets mis met tandsteen zelf, echter het zorgt wél voor een ribbelige tandstructuur, hetgeen bacteriën aantrekt.

 

Alveolitis

Bacteriën zijn voortdurend bezig een ontstekingsreactie te veroorzaken. Op den duur is het speeksel zelf niet meer in staat de strijd te winnen. Het tandweefsel verandert in rood tandvlees, raakt ontstoken, opgezwollen en gaat bloeden. Het tandweefsel wordt aangepast en op den duur zal ook het bot worden aangevreten. Aangetast bot noemen we ook alveolitis. Als ook het bot afbreekt zullen tanden los zitten en uit de bek kunnen vallen.

 

Slechte adem

Ondanks dat een stinkende bek met name wordt veroorzaakt door een vieze witte aanslag op de hondentong, kan een slechte ademreuk van een hond ook komen door een infectie. In het eerste geval kun je hiervoor een hondentongreiniger gebruiken. In het tweede geval is een bezoek aan de dierenarts gewenst.

 

Behandeling

Soms kan een dierenarts een antibiotica voorschrijven, echter zonder de juiste gebitsverzorging komt gezwollen, rood en ontstoken tandvlees bij je hond zo weer terug. Rauw voedsel een mineralentherapie wordt soms toegepast, maar het beste kun je het gebit van uw hond op de volgende wijze verzorgen:

 

Voorkomen

Om tandsteen en infecties te voorkomen doe je er goed op drie manieren het gebit te reinigen.

  • Mondspoelen (Oxyfresh Pets)
  • Tandenpoetsen (Zootooth en Oxyfresh Pets Gel Tandpasta)
  • Tandsteen verwijderen (AE Dogz roestvrij stalen tandsteenkrabber)
  • Sterk dentaal kauwspeelgoed (Tooth Dumbbell)

 

Kauwsticks en dentale brokken hebben minimaal effect. Mondwater is een goed antibacterieel product. Zorg echter wel voor het juiste spoelmiddel. Sommige mondwaters bevatten bijtende bestanddelen en zijn slecht voor het tandglazuur. De chloorhexidine die het bevat kan zorgen voor een zwarte tong en flinke gele aanslag op de tanden. De spoeling van OxyFresh Pets bevat alleen diervriendelijke ingrediënten. Het effect is uitstekend en je kunt er lang mee doen. 

 

Tandenpoetsen

Met name tandenpoetsen is erg belangrijk. Dit heeft het meeste effect. OxyFresh Pets Tandgel, is net zoals alle hondentandpasta’s niet zozeer nodig. Het schurende effect van de borstel is het enige dat telt. Maar tandpasta kan tandenpoetsen wél vergemakkelijken. Vanwege de smaak zullen honden minder snel tegenstribbelen. Uit verschillende tests lijkt dat dieren de Oxyfresh Pets Gel lekker vinden. Er zitten bovendien enzymen in.

 

Enzymatische tandpasta

Er zijn tandpasta’s verkrijgbaar die verschillende bestanddelen bevatten die ervoor zorgt dat de reinigende werking van het speeksel wordt gestimuleerd. Oxyfresh Pets heeft polyfenolen die ervoor zorgen dat na het poetsen de bacteriën een periode lang niet de kans krijgen zich te ontwikkelen en schade kunnen aanrichten. Zorg voor een goede gebitsverzorging en ga twee keer per jaar naar de dierenarts, zo voorkom je een hoop ellende.