Hond stinkt uit zijn bek? | 10 Tips slechte adem hond!

Oorzaken, oplossingen en middelen tegen slechte adem bij honden.

Bloedend of opgezwollen tandvlees bij uw hond?

opgezwollen tandvlees hondBloedend, opgezwollen tandvlees hond

Wanneer je hond te maken krijgt met bloedend of opgezwollen tandvlees heeft dat meestal als oorzaak dat er onvoldoende aandacht wordt besteed aan de gebitsreiniging. Net als bij mensen, is het belangrijk (het liefst iedere dag) de tanden en kiezen schoon te poetsen. De huisdieren van tegenwoordig eten voornamelijk hapklare brokken en plakkerig voedsel. Ze hoeven niet meer het prooi te verscheuren en het vlees van de botten te kauwen. Zodoende kreeg tandplak weinig kans zich te hechten aan de rand van het tandvlees. Het kleverige eten van nu zorgt helaas voor problemen, mits er voldoende aandacht wordt besteed aan de tandverzorging.


Bloedend tandvlees bij honden.

Tandplak op de tand en langs de tandvleesranden bestaat uit een aantal producten. Het is een flexibele samenstelling van bacteriën, speeksel, creviculair vloeistof en ontstekingsmaterialen. Als tandplakaccumulatie niet tijdig gereinigd wordt gaan de ontstekingsmoleculen hun werk doen. Het tandvlees raakt opgezwollen, rood van kleur en bloeden. Een hond met bloedend tandvlees heeft veel pijn. Gingivitis is de medische term van ontstoken tandvlees en kan overgaan in parodontitis. Parodontitis geeft meestal blijvende schade en kan resulteren in aantasting van botweefsel en uitvallende tanden.

 

Opgezwollen tandvlees honden verhelpen

Opgezwollen tandvlees bij de hond is in de eerste fase goed te verhelpen door grondig het gebit te poetsen met bij voorkeur een elektrische borstel. Voorkom dat gingivitis zich ontpopt tot parodontitis. In dat laatste geval moet een hond vaak onder narcose behandeld worden. De ZooTooth borstel kan je hierbij op weg helpen. De speciale hoekvormige nylon borstelkop maakt duizenden poetsroteringen per minuut en omdat je geen druk hoeft te zetten op het tandvlees, blijft tandvlees in tact.

 

Overige tips tegen tegen tandvleesproblemen bij honden.

Om te voorkomen dat het tandvlees van je hond gaat bloeden, optrekken en ontsteken kun je naast tandenpoetsen nog meer doen om gingivitis te verhelpen. Niet alleen op de tanden, maar ook op de tong van een hond bevinden zich bacteriën. Deze anäerobe bacteriën raken verstrikt tussen de tonghaartjes en produceren vandaar uit een stinkende ademlucht. Om dit te voorkomen kun je de hondentong schoonkrijgen met Orapup. Tandsteen kun je wegschrapen met een AE Dogz tandsteenkrabbertje en als je op zoek bent naar hondenspeelgoed dat speciaal is ontworpen voor de gebitsverzorging dan raden wij aan de Tooth Dumbbell te proberen.

 

Tandpasta

Tijdens tandenpoetsen zou je tandpasta kunnen gebruiken, maar voel je hiertoe niet genoodzaakt. Tandpasta kan meehelpen, maar het gaat vooral om de schurende rotering van de borstel langs de tanden. Als je toch graag tandpasta wil gebruiken, neem dan niet een menselijke tandpasta. Orapup Lickies tandpasta wordt door honden snel gewaardeerd vanwege de smaak. Het kan helpen in het proces waarbij eigenaren leren de tanden te poetsen van hun hond, zonder dat ze zich hiertoe verzetten.